Profiel René de Rooze (1955)

Het beroep van mijn vader bracht mij al op jonge leeftijd buiten Nederland. Die oriëntatie op andere landen heeft zich in mijn latere leven voortgezet. Zo woonde ik ondermeer in Nederlands Nieuw Guinea, Israel en Duitsland. Daarnaast reisde ik naar het Midden-Oosten, het Verre Oosten, de Verenigde Staten, Mexico en Zuid- Amerika.
 
Na mijn middelbare school (HBS-b) volgde ik een kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen. Na afronding daarvan haalde ik een tekenakte en deed de propedeuse Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
 
Door het vele reizen en het ondergedompeld zijn in verschillende culturen ontstond een grote nieuwsgierigheid naar andere culturen. Dit vertaalde zich in belangstelling voor vernieuwende beeldende stromingen en voor onderzoek naar een beeldtaal die niet direct voor de hand ligt. Wie zich kwetsbaar opstelt kan vinden wat anders onopgemerkt blijft. Ik schilderde niet alleen, maar maakte ook installaties op verschillende plaatsen in Europa. Daarnaast is interdisciplinaire samenwerking met theatermakers, musici en dansers in mijn werk erg belangrijk geworden.
 
In het schilderen is een zoektocht naar esthetiek de basis voor mijn werk. In de installaties en de samenwerking met andere disciplines draait het om de expressie van het sublieme. Schoonheid en gruwelijkheid staan soms erg dicht bij elkaar en kunnen ongemerkt in elkaar overgaan. Mijn werk brengt tegenstellingen aan het licht en vergroot ze doelbewust: die tussen fundamentalisme en moderniteit, traditie en vernieuwing, conventioneel en oneigenlijk materiaalgebruik. Herhalingen, abstracte en geometrische elementen zijn hiervoor de bouwstenen.
 

 

Opleidingen:

1984-1985 Kunstgeschiedenis aan de RUG te Groningen.
1980-1982 CPDB akte aan de ABK Minerva.
1975-1980 ABK Minerva te Groningen.
1967-1973 HBS-b aan het Rijnlands Lyceum te Oegstgeest.
 

 

René de Rooze heeft gewoond in:

Amsterdam
Manokwari (Nederlands Nieuw Guinea)
Zeist
Voorschoten
Lisse
Maastricht
Groningen
Jeruzalem
Groningen
Berlijn
Groningen